in

Η “αρχή του τέλους” για τις απαγορεύσεις

Την Τρίτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων

Áðü óÞìåñá áõîáíåôáé ï ÖÐÁ êáé óôçí åóôßáóç.Óôéãìéüôõðï áðü åóôéáôüñéï óôçí êåíôñéêÞ áãïñÜ ôçò ÁèÞíáò,ÄåõôÝñá 20 Éïõëßïõ 2015 (EUROKINISSI/ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Την «αρχή του τέλους» των απαγορεύσεων αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να κάνουν υπομονή, καθώς η άρση των μέτρων θα είναι μαραθώνιος και η επιστροφή στην καθημερινότητα θα γίνει με δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να πείσει τους πολίτες πως τίποτα δεν έχει τελειώσει, πως όλοι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και πως είναι αναγκαίο καλό να τηρήσουμε την ατομική προστασία και υγιεινή, αφετέρου να “σκανάρει” λεπτομερώς κάθε μέτρο σε περίπτωση που τελικά αυτό δεν λειτουργήσει.

Οι διαβουλεύσεις για το τελικό σχέδιο εξόδου από την καραντίνα κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο, όπου ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, όσο και με τον επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τηλεδιασκέψεις με στενούς συνεργάτες και υπουργούς.

Στο τραπέζι τέθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου, ενώ ουσιαστικά το πρώτο κρας τεστ έρχεται σήμερα με τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων.

Ωστόσο οι βασικοί πυλώνες για το σχέδιο της επόμενης ημέρας θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο σχέδιο της επόμενης μέρας, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου, ανάλογα φυσικά και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι δύο μεγαλύτερες δυσκολίες αυτή τη στιγμή αφορούν τα σχολεία και τα ΜΜΜ, καθώς υπό κανονικές συνθήκες ο συνωστισμός εκεί ήταν αναπόφευκτος.

Ο γρίφος των σχολείων

Παρότι οι λοιμωξιολόγοι έχουν διαφορετική άποψη για το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη για το σταδιακό άνοιγμα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου προβλέπεται να ανοίξουν, αν δεν υπάρχει κάποια επιδείνωση της επιδημίας, σε μία ή δύο εβδομάδες από την 11η Μαΐου.

Για τις τάξεις του Δημοτικού, αν ανοίξουν, θα είναι μια εβδομάδα μετά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση για παράταση του σχολικού έτους μέχρι τέλος Ιουνίου θεωρείται ειλημμένη.

ΜΜΜ, ο μεγάλος πονοκέφαλος

Το ζήτημα της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προκάλεσε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς στην εποχή προ κορωνοϊού υπήρχε συνωστισμός σε όλα τα μέσα.

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ προβλέπεται η επαναφορά των πρώην ελεγκτών, ενώ σε ό,τι αφορά στο Μετρό οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών θα ελέγχονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα δρομολόγια των θα διπλασιαστούν στις ώρες αιχμής, δηλαδή το πρωί μεταξύ 6:00 και 8:30 και το βράδυ γύρω στις 20:00, ώστε να μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ αλλά και παράλληλα να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Επίσης εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιβάτες, όπως και η αλλαγή των ωρών πρωινής προσέλευσης στην εργασία για το δημόσιο και τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα.

Καταστήματα, μπαρ, εστίαση

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα μπαρ, τις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης θα “ξεδιπλωθούν” σε στάδια.

Το πρώτο μαζικό άνοιγμα επιχειρήσεων αναμένεται να έρθει στις 4 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα.

Στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, όπου ωστόσο θα τηρούνται οι αυστηροί κανόνες που ισχύουν και σήμερα στα σούπερ μάρκετ και σε όσες επιχειρήσεις είναι ανοικτές και παρέχουν υπηρεσίες.

Μαζί με τα μικρά εμπορικά καταστήματα (σ.σ.: θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας τα εμπορικά κέντρα) θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Σε μεταγενέστερο χρόνο θα έρθει το άνοιγμα των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ. Βασική προϋπόθεση; Να διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα και του συγκεκριμένου αριθμού πελατών.

Το σχέδιο στο λιανεμπόριο

Το επιχειρησιακό του σχέδιο ετοιμάζει το λιανεμπόριο εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης όσον αφορά την επαναλειτουγρία των καταστημάτων.

Αλυσίδες αλλά και μεμονωμένα καταστήματα ετοιμάζονται, αφενός, για ελεγχόμενη ροή δυνητικών πελατών και, αφετέρου, για τη λήψη μέτρων προστασίας (αποστάσεις, ειδικά plexiglass χωρίσματα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) για εργαζόμενους και πελάτες, ακολουθώντας το μοντέλο που ήδη έχει δοκιμαστεί στα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια στιγμή, ο εμπορικός κόσμος έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της καθολικής επαναλειτουργίας.

Παράγοντες του εμπορίου εκτιμούν πως εφόσον ανοίξει μαζικά η λιανική, θα αποφευχθεί ο συνωστισμός. Υποστηρίζουν επίσης ότι ο διαχωρισμός με βάση το εμβαδόν θα λειτουργήσει αρνητικά, αφού περισσότεροι καταναλωτές θα κινούνται σε μικρότερο χώρο.

Η επόμενη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων θα γίνει με λιγότερο προσωπικό γιατί τα μέτρα προστασίας επιβάλλουν αποστάσεις και λιγότερο συγχρωτισμό.

Επιπλέον μέρος των εργαζομένων στο λιανεμπόριο θα συνεχίσει να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, δεδομένου ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά και δεν προβλέπεται να ανοίξουν πριν τα καταστήματα, αλλά και γιατί εξακολουθούν να υφίστανται υγειονομικοί κίνδυνοι για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Με βάση τα παραπάνω, μεγάλος μέρος του λιανεμπορίου επιλέγει την εκ περιτροπής εργασία με αποτέλεσμα το καθεστώς αυτό να μειώνει μισθούς και εργοδοτικές εισφορές και κατ’ επέκταση και το εισόδημα των εργαζομένων.

Επανεκκίνηση στον τουρισμό

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες ετήσιας λειτουργίας και τέλη με αρχές Ιουλίου θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταλύματα σε όλη τη χώρα.

Καταργούνται τα SMS στο 13033

Από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται επίσης να καταργηθούν τα SMS στο 13033 και η βεβαίωση μετακίνησης, όμως θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Για παράδειγμα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας, αλλά όχι στην επαρχία. Έτσι όποιος θα θελήσει να πάει στο εξοχικό ή στο χωριό του εκτός νομού δε θα μπορεί να το κάνει.

Με το 30% των πωλητών θα λειτουργήσει η Λαϊκή των Σερρών

Τηλεδιάσκεψη της ΥΠΠΟ Λίνας Μενδώνη για την Αμφίπολη